24 Απριλίου, 2024
Bethoop.gr || Το στοίχημα στα καλύτερα του||

Premier League Preview: Οπως πέρυσι

Premier League Preview: Οπως πέρυσι

Η 31η έκδοση της Premier League Αγγλίας κάνει σέντρα την ερχόμενη Παρασκευή. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αφού αναφερόμαστε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, με τις διαφορές μεταξύ των περισσότερων ομάδων να είναι μικρές. Πολύ ανταγωνιστική θα είναι και φέτος η Πρέμιερ Λιγκ. Θα γίνει μάχη για την κούπα, τις ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά και για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ο Νίκος Πέτας αναλύει τα δεδομένα της κατηγορίας και προτείνει μακροχρόνιες επιλογές.

Γνώριμο το σκηνικό. Δεν περιμένουμε να αλλάξουν πολλά ούτε στο φετινό πρωτάθλημα της Premier League Αγγλίας, αφού Μάντσεστερ Σιτι και Λίβερπουλ είναι και πάλι τα μεγάλα φαβορί. Από εκεί και πέρα υπάρχει και η Τσέλσι που ίσως διεκδικήσει κάτι. Ενισχυμένες οι Άρσεναλ και Τότεναμ, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η φετινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μάντσεστερ Σίτι

Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, ίδρωσε αλλά έφτασε στη 2η διαδοχική κατάκτηση του τίτλου, πέρυσι, ενώ έχει κατακτήσει τον τίτλο τέσσερις φορές στις πέντε τελευταίες σεζόν. Πήγαινε αγκαλιά με τη Λίβερπουλ μέχρι την τελευταία αγωνιστική, όπου μέχρι το 78ο λεπτό ήταν στη δεύτερη θέση. Με τρία γκολ σε πέντε λεπτά, έκανε ανατροπή (3-2 από 0-2) απέναντι στην Άστον Βίλα, πήρε το τρίποντο και το τρόπαιο! Η Σίτι έφτασε έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, πέρυσι, όπου γνώρισε αποκλεισμό με δραματικό τρόπο από τη -μετέπειτα τροπαιούχο- Ρεάλ Μαδρίτης.

Παραμένει στον πάγκο ο Πεπ Γκουαρδιόλα και μάλιστα η ομάδα ολοκλήρωσε την κορυφαία μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού.Ο Έρλινγκ Χάλαντ ήρθε από την Ντόρτμουντ για περισσότερα από 100 εκατομμύρια Ευρώ. Ξεχωρίζει και η έλευση του Φίλιπς από τη Λιντς αλλά και εκείνη του δανεικού Άλβαρες (Ρίβερ Πλέιτ). Παρελθόν οι Στέρλινγκ (Τσέλσι), Ζέσους (Άρσεναλ), Ζιντσένκο (Άρσεναλ) και Φερναντίνιο (Μ, Ατλέτικο Παραναένσε). Παρέμειναν οι Ντε Μπρόινε, Μαχρέζ, Γκρίλις, Φόντεν. Το ρόστερ της είναι υπερπλήρες.

Σίγουρα θα κρίνει πολλά η πορεία της στο Champions League. Σίγουρα ο τίτλος της Premier League είναι μέσα στους στόχους της, αλλά ο μεγάλος… καημός της είναι να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Μετά τον χαμένο προπέρσινο τελικό από την Τσέλσι και την περσινή αποτυχία, φέτος δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Εκτίμηση:

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι και πάλι ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Αυτό δεν αλλάζει. Θ α δώσει μάχη, με τη Λίβερπουλ λογικά, για την κορυφή της βαθμολογίας. Πολλά θα κριθούν από την ευρωπαϊκή πορεία και το πού θα φτάσει. Είναι ενισχυμένη με την έλευση του Χάλαντ, ενώ είχε ήδη πλήρες και ποιοτικότατο ρόστερ. Είναι φαβορί για την κορυφή και περιμένουμε να το αποδείξει και στο χορτάρι.

Η διαφορά της με τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας είναι τέτοια που δεν έχει νόημα να συζητάμε για το αν είναι το απόλυτο φαβορί ή όχι. Ωστόσο, αυτό το αντιλαμβάνονται και οι εταιρίες που έχουν ρίξει τις τιμές στα τάρταρα, χωρίς να έχουν κάποια στοιχηματική αξία. Συνεπώς, αφήνουμε την Παρί να κατακτήσει ένα ακόμα εγχώριο τίτλο και πάμε παρακάτω.

Λίβερπουλ

Πέρυσι, μέχρι και την τελευταία στιγμή διεκδικούσε τέσσερα τρόπαια! Τελικά έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας και του Λιγκ Καπ. Νίκησε δις στον τελικό της εκάστοτε διοργάνωσης, την Τσέλσι, σε δύο τρόπαια που ο νικητής βγήκε από τη διαδικασία των πέναλτι. Η ήττα (0-1) στον τελικό του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης τη στοίχειωσε. Στην Premier League τερμάτισε 2η, έναν βαθμό πιο χαμηλά από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, μένοντας, ωστόσο, στη διεκδίκηση μέχρι την τελευταία αγωνιστική και το τελευταίο 15ο λεπτό των αγώνων. Πήρε άτυπη ρεβάνς στον τελικό του Community Shield πριν από λίγες μέρες, όπου επικράτησε με 3-1 τη Σίτι, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της νέας χρονιάς.

Ο κόουτς Κλοπ παραμένει στον πάγκο της, αφού είναι ο μαέστρος αυτή της ομάδας. Την έκανε να πρωταγωνιστήσει την τελευταία πενταετία. Στα μεταγραφικά, ήρθε ο επιθετικός Νούνιες από την Μπενφίκα, μαζί με τους Καρβάλιο (Φούλαμ) και Ράμσεϊ (Αμπερντίν). Μοναδική σημαντική αποχώρηση, εκείνη του Σάντιο Μανέ (Μπάγερν Μονάχου), όπου η ομάδα «έδεσε» τον Σαλάχ για άλλα τρία χρόνια!

Η επιτυχία της ομάδας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία του Νούνιες. Εφυγε ο Μανέ που έκανε και… άλλες δουλειές και τελικά τον αντικατέστησε έναν παίκτης που έχει ταλέντο αλλά διαφορετικά στοιχεία. Μένει να φανεί αν θα είναι εξίσου παραγωγικός και χρήσιμος. Υπάρχουν βέβαια και οι Σαλάχ, Λουίς Ντίας, Φιρμίνο, Χέντερσον, Τιάγκο, ενώ στην άμυνα ο απροσπέλαστος Φαν Ντάικ και ο δικός μας Τσιμίκας.

Εκτίμηση:

Η Λίβερπουλ ποντάρει κάθε χρόνο στα εγχώρια. Κυνηγά κάθε τίτλο και το απέδειξε και πέρυσι. Μοιάζει να είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να κοντράρει τη Σίτι και περιμένουμε να το κάνει. Στο 1.50 βρίσκεται το «Λίβερπουλ – Νικητής Χωρίς Μάντσεστερ Σίτι». Δεν αποτελεί στοιχηματική ευκαιρία αλλά δύσκολα θα «σπάσει». Αξίζει ποντάρισμα.

Τσέλσι

Πέρυσι τερμάτισε στην 3η θέση της Premier League και αυτό έτσι όπως κύλησε η σεζόν, αποτελεί επιτυχία. Υπήρξαν τριγμοί σε διοικητικό επίπεδο με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να αποτελεί παρελθόν από την ιδιοκτησία των «μπλε» (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) μετά από σχεδόν μια εικοσαετία. Μετά το τέλος εποχής του Ρώσου ολιγάρχη ήρθε ο Τοντ Μπόελι. Ο Αμερικανός έχει το οικονομικό υπόβαθρο να κρατήσει την ομάδα ψηλά. Η Τσέλσι έφτασε σε δύο τελικούς πέρυσι (Κύπελλο, Λιγκ Καπ) έχασε και τους δύο τίτλους από τη Λίβερπουλ, στα πέναλτι. Στο Champions League δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το στέμμα της, αφού αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη μετέπειτα κάτοχο Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο τεχνικός Τούχελ συνεχίζει στον πάγκο της. Μετά την αποχώρηση Λουκάκου (Ίντερ – δανεικός), αλλά και τη φυγή των Ρίντιγκερ (Ρεάλ Μαδρίτης) και Κρίστενσεν (Α, Μπαρτσελόνα) προσπάθησε να κλείσει τις τρύπες και η ομάδα να διεκδικήσει και πάλι μια θέση στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας της Premier League. Ήρθαν οι Κουλιμπαλί (Α, Νάπολι) και Στέρλινγκ (ΜΕ, Μάντσεστερ Σίτι). Έμειναν οι Χάβερτς, Βέρνερ, Μάουντ ενώ γύρισε και ο Μπατσουαγί (Ε, δανεικός πέρυσι στην Μπεσίκτας). Βγήκε χαμένη από το μεταγραφικό πάρε-δώσε. Μένει να δούμε πως θα τα πάει.

Εκτίμηση:

Η Τσέλσι έχασε σημαντικές μονάδες σε όλες τις γραμμές. Έχει βαθύ ρόστερ, όμως δεν ξέρουμε πως θα διαχειριστεί τις αλλαγές. Δεν μοιάζει εύκολο -τουλάχιστον- να τη δούμε και πάλι στην τριάδα, όμως μια θέση στην πρώτη πεντάδα, είναι μέσα στις δυνατότητές της. Εξάλλου, έγιναν πολλές αλλαγές σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Τότεναμ

Άλλη ομάδα. Η Τότεναμ με τον Κόντε στον πάγκο τερμάτισε στην 4η θέση και εξασφάλισε το εισιτήριο για το επόμενο Champions League. Πέρυσι, γνώρισε τον αποκλεισμό στους ομίλους του Conference League και αυτό ήταν μεγάλο σοκ για εκείνη. Φέτος είναι μια νέα σεζόν στην Premier League και η ομάδα βγαίνει στο χορτάρι με προσδοκίες.

Είναι ίσως η πιο ενισχυμένη ομάδα στο Νησί, αφού δαπάνησε πολλά, αλλά πήρε εξαιρετικούς παίκτες. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι Μπέρχβαϊν (Άγιαξ), Ριτσάρλισον (Έβερτον), Μπισούμα (Μπράιτον), καθώς και οι Πέρισιτς (Ίντερ), Φόρστερ (Σαουθάμπτον) και Λενγκλέ (Μπαρτσελόνα). Αν συνυπολογίσουμε, πως έμειναν οι Κέιν, Σον και Κολουσέβσκι, καταλαβαίνουμε αμέσως, πως οι Λονδρέζοι στοχεύουν ψηλά.

Στόχος και πάλι μια θέση στην πρώτη τετράδα, ίσως και τριάδα. Έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει. Δεν μοιάζει εφικτό να τη δούμε να διεκδικεί τον τίτλο, κάτι που έχει να κάνει από τη σεζόν που το πήρε η Λέστερ, όμως σε αυτό το πρωτάθλημα, της Premier League, τίποτα δεν είναι αδύνατο!

Εκτίμηση:

Η Τότεναμ ενισχύθηκε σημαντικά και το ρόστερ της «τρομάζει». Αν αυτό είναι εφικτό για να ακολουθήσει Λίβερπουλ και Σίτι στη μάχη του τίτλου, δεν το γνωρίζουμε, όμως με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, σίγουρα μπορεί να τερματίσει εκεί που ήταν πέρυσι.

Άρσεναλ

Η Άρσεναλ είχε πάνω-κάτω στην περσινή πορεία της, όμως και πάλι η πέμπτη θέση, δεν την αφήνει πικραμένη. Αν τα είχε πάει καλύτερα πάντως, σε κρίσιμα σημεία, θα ήταν τέταρτη και θα είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στο φετινό Champions League. Πήρε πάντως το εισιτήριο για το Europa League, ενώ αν και βρίσκεται σε στάδιο που ακόμη «χτίζεται» υπάρχει ταλέντο και η ομάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Συνεχίζει με τον Αρτέτα στον πάγκο, με τον Ισπανό να τα πηγαίνει καλά σε όσο καιρό προπονεί την ομάδα. Έπαιξε αρκετά επιθετικό ποδόσφαιρο και με 2-3 προσθήκες η ομάδα μπορεί να λάμψει. Εκτός των Λακαζέτ (Λυών) και Γκεντουζί (Μαρσέιγ) δεν έφυγε κάποιος παίκτης που αξίζει να αναφερθεί. Χρύσωσε τη Μάντσεστερ Σίτι για τους Γκάμπριελ Ζέσους (Ε) και Ζιντσένκο (ΜΑ) ενώ αξίζει να αναφέρουμε και την έλευση του Βιέιρα από την Πόρτο. Βγαίνει ενισχυμένη από το μεταγραφικό παζάρι, ενώ με τους Σακά, Μαρτινέλι, Όντεγκαρντ και Ενκετιά να μένουν, από τη μέση και μπροστά, μοιάζει πανίσχυρη. Θετική παρουσία στα φιλικά. Συνέτριψε Τσέλσι (4-0) και Σεβίλλη (6-0).

Εκτίμηση:

Η Άρσεναλ ήταν και πέρυσι εξαιρετική και έπαιξε ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο στην Premier League. Έκανε διορθωτικές κινήσεις, ενισχύθηκε και πλέον κοιτάζει ακόμη πιο ψηλά. Ποντάρουμε στο Να Τερματίσει στους πρώτους 4 σε απόδοση 2.75, αφού δείχνει έτοιμη να προσπεράσει έστω μια εκ των Τσέλσι ή Τότεναμ, που ερίζουν επίσης για τις θέσεις 3-4.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η χρονιά της Γιουνάιτεντ άρχισε με τον Σόλσκιερ στον πάγκο με τον Ράνγκνικ να αναλαμβάνει στα μέσα της σεζόν. Γνώριζε πως δεν θα συνεχίσει και φέτος. Νέος εκλεκτός ο Έρικ τεν Χαχ που προπονούσε τον Άγιαξ. Αυτή είναι και γ μοναδική αλλαγή σε πάγκο στη φετινή Premier League, αφού οι υπόλοιπες δεν άλλαξαν τεχνικό το καλοκαίρι.

Με τον Ολλανδό στον πάγκο, η Γιουνάιτεντ ελπίζει σε αγωνιστική βελτίωση, αφού την τελευταία πενταετία είναι χαμένη στην… μετριότητα. Αυτό πολλοί περίμεναν να αλλάξει μετά την έλευση του Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως ο Πορτογάλος πάλεψε μόνος του, πέρυσι. Πέρυσι, τερμάτισε στην έκτη θέση και πήρε εισιτήριο για το Europa League. Η πορεία της στο Champions League τερματίστηκε στη φάση των «16» από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Έγιναν μερικές διορθωτικές κινήσεις, όμως δεν δείχνει έτοιμη να πρωταγωνιστήσει, ούτε να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα, τουλάχιστον αν δεν κάνει υπέρβαση. Έφυγαν οι Περέιρα (Φούλαμ) Πογκμπά (Γιουβέντους), Λίνγκαρντ (Νότιγχαμ), ενώ έμειναν ελεύθεροι και οι Καβάνι και Μάτα. Πιο ηχηρή η μεταγραφή του αμυντικός Μαρτίνες (Άγιαξ), με τον Κρίστιαν Έρικσεν (Μπρέντφορντ) να αποτελεί την πιο καλή κίνηση μεσοεπιθετικά.

Εκτίμηση:

Η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ ακόμη ψάχνεται, όπως συμβαίνει τις τελευταίες σεζόν. Δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός, έξυπνες κινήσεις και χημεία. Χτίζει κάθε χρόνο, γκρεμίζει την επόμενη. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνει εκτός επτάδας, όμως σίγουρα αυτή η θέση δεν είναι εγγυημένη. Η επιλογή «Να μην Τερματίσει στους Πρώτους 4» δίνεται σε απόδοση 1.55 και αξίζει ποντάρισμα.

Γουέστ Χαμ

Άλλη μια σεζόν στα… ίδια για τη Γουέστ Χαμ, που βγάζει διάρκεια. Τερμάτισε στην 7η θέση της Premier League, πέρυσι, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο. Εκεί τερματίζει τις τελευταίες σεζόν και αυτό αποτελεί επιτυχία. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Europa League, ολοκληρώνοντας σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία, με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης που κατέκτησε τον θεσμό, να την αποκλείει.

O Mόγες έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα και φυσικά η διοίκηση τον στηρίζει και έτσι θα είναι στον πάγκο της για μια ακόμη χρονιά. Η «σημαία» της ομάδας, Νομπλ, αποχώρησε από την ενεργό δράση, ενώ από το περσινό ρόστερ λείπουν και οι Γιαρμολένκο (μεσοεπιθετικός) και Φρέντερικς (μπακ). Ήρθε ο Σκαμάκα από τη Σασουόλο για να βοήθησει στο σκοράρισμα. Δεν άλλαξε σημαντικά και στοχεύει πάλι σε μια θέση στην πρώτη οκτάδα. Μπορεί και… καλύτερα, ίσως.

Εκτίμηση:

Η Γουέστ Χαμ είναι ρυθμιστής. Δυσκολεύει αρκετές ομάδες, έχει δυνατή έδρα και τις τελευταίες χρονιές έχει ανέβει επίπεδο. Το απέδειξε και με την περσινή ευρωπαϊκή πορεία της. Δεν άλλαξε σημαντικά, κράτησε τον κορμό της και περιμένουμε να έχει ανάλογη σεζόν με πέρυσι.

Λέστερ

Η Λέστερ έχει σίγουρα ανέβει επίπεδο μετά το θαύμα του 2016 και την κατάκτηση του τίτλου, όμως πέρυσι έμεινε στην 8η θέση της Premier League, κάτι που την κρατά, φέτος, εκτός Ευρώπης. Το επίπεδο ανεβαίνει κάθε χρονιά και η Λέστερ δεν δείχνει έτοιμη να ακολουθήσει. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Europa Conference League πέρυσι, όπως την απέκλεισε η Ρόμα, που σήκωσε και το τρόπαιο, στο τέλος της διαδρομής.

Με τον Ρότζερς στον πάγκο συνεχίζει και φέτος, με στόχο μια θέση στην πρώτη δεκάδα της Premier League. Δεν ήταν κινητική στο μεταγραφικό παζάρι και αυτό μάλλον την βγάζει χαμένη. Δεν έχασε κάποια σημαντική μονάδα, όμως δεν έκανε και κάποια αξιόλογη κίνηση. Στα φιλικά, τα πήγε καλά έστω κι αν οι αντίπαλοι δεν ήταν όλοι ισχυροί. Έκλεισε με απολογισμό 4-1-1. Σεζόν… ερωτηματικό και φέτος.

Εκτίμηση:

Η Λέστερ δεν είναι σίγουρα σε καλύτερη μοίρα από πέρυσι. Δεν έγιναν σημαντικές κινήσεις και αυτό τη φέρνει σε δυσχερή θέση. Μια θέση στην πρώτη 10άδα είναι πάντα μέσα στις δυνατότητές της. Για τις ευρωπαϊκές θέσεις θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό πάντως.

Μπράιτον

Η ένατη θέση στην περσινή Premier League, αποτελεί μεγάλη επιτυχία για μια ομάδα σαν την Μπράιτον. Ήταν σκληρή και αποφασιστική. Έβαλε δύσκολα σε πολλές ομάδες και έτσι αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη πέρυσι. Στα μεταγραφικά, με τον ίδιο τεχνικό στον πάγκο, δεν έκανε εντυπωσιακές κινήσεις. Η αποχώρηση του Μπισούμα (χαφ) που πήγε στην Τότεναμ, την πονάει. Η φετινή χρονιά μάλλον δεν θα είναι ανάλογη με την περσινή. Έίναι αποδυναμωμένη και αυτό αργά ή γρήγορα θα φανεί. Θα είναι χαρούμενη με μια ήσυχη χρονιά κοντά στη 10άδα (λογικά από κάτω), αλλά χωρίς τους μπελάδες της παραμονής.

Εκτίμηση:

Η Μπράιτον ολοκλήρωσε άθλο πέρυσι. Φέτος, τίποτα δεν είναι ίδιο. Έχασε 2-3 παίκτες που ξεχώρισαν και δεν κάλυψε τις τρύπες. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αυτό μπορεί να τη βάλει σε κινδύνους. Λογικά θα βρεθεί στις θέσεις 12-13 και θα είναι και… χαρούμενη με αυτό, αν τα καταφέρει.

Γουλβς

Στόχος η διεκδίκηση μιας θέσης στην Ευρώπη, ούτε πέρυσι τα κατάφερε η Γουλβς. Τερμάτισε στη 10η θέση της Premier League, έχοντας αρκετά κενά διαστήματα μέσα στη σεζόν. Με τον Μπρούνο Λαζ να κάνει πολλές αλλαγές στο ρόστερ, η ομάδα ψάχνει ένα reset. Έφυγαν πολλοί, ήρθαν πολλοί, με στόχο την απαιτούμενη χημεία σε όλες τις θέσεις. Από όσους αποχώρησαν ξεχωρίζουν οι Σάις και Τρινκάο (Μπαρτσελόνα). Απέκτησε τους Κόλινς (Μπέρνλι) και Χουάνγκ (Λειψία) για να κλείσει θέσεις σε άμυνα και επίθεση, με τον τελευταίο να είναι δανεικός πέρυσι. Γύρισε και ο Τραορέ που ήταν δανεικός στην Μπαρτσελόνα.

Λογικά δεν θα ανησυχήσει ούτε φέτος. Η παραμονή θα έρθει στη φετινή Premier League, ακόμη και αν βρεθεί εκτός δεκάδας. Αυτό είναι το λογικό, αφού δυνάμωσε η Νιούκαστλ.

Εκτίμηση:

Η Λίβερπουλ διαθέτει εξαιρετικό σύνολο και περιμένουμε ντέρμπι. Δεν διαφέρει ουσιαστικά από τη Σίτι, η οποία θα τα δώσει -επίσης- όλα για το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς. Εμείς πάντως διαλέξαμε στρατόπεδο. Ποντάρουμε στο 2 σε απόδοση 2.20, περιμένοντας από τον Χάλαντ να κάνει τη διαφορά, χαρίζοντας στους πολίτες το τρόπαιο.

Νιούκαστλ

Περίμενε τη φετινή σεζόν όσο τίποτα η Νιούκαστλ. Πέρυσι άλλαξε διοικητικό καθεστώς και έτσι με τη στήριξη ενός fund που ανήκε σε πανίσχυρους -οικονομικά- Σαουδάραβες αλλάζει επίπεδο. Πάλευε για την παραμονή στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, μετά τα έδωσε όλα, ήταν εξαιρετικό στο 1/3 της σεζόν και μάζεψε πολλούς βαθμούς. Αυτό μάλιστα, εκτός από την παραμονή, έφερε και την 11η θέση.

Ο Χάου αντικατέστησε τον Στιβ Μπρους στα μέσα της σεζόν και έτσι η ομάδα πήρε… ώθηση. Εκείνος μένει στον πάγκο και φέτος, σε μια πολύ διαφορετικό κατάσταση με την ομάδα να έχει βλέψεις για την Ευρώπη. Στα μεταγραφικά, ήταν δραστήρια. Πήρε τον Μπότμαν από τη Λιλ, ενώ θωράκισε και τα γκολποστ με τον Πόουπ (Μπέρνλι). Στα μέσα της περσινή σεζόν είχε αποκτήσει τον Μπρούνο Γκιμαράες και μάλλον σύντομα θα έρθουν και άλλοι. Έχει, εξάλλου τις οικονομικές δυνατότητες πλέον.

Φετινός στόχος της μια θέση στην πρώτη επτάδα, αν καταφέρει και κάτι καλύτερο, καλοδεχούμενο θα έχει. Το ταλέντο περισσεύει, ο τεχνικός της τα πήγε εξαιρετικά πέρυσι στα… δύσκολα. Φέτος όλα είναι πιο εύκολα.

Εκτίμηση:

Η Νιούκαστλ είναι άλλη ομάδα φέτος. Με την οικονομική σταθερότητα να την ανεβάζει επίπεδο, μπορεί σιγά-σιγά να χτίσει κάτι δυνατό. Σίγουρα δεν το… φωνάζει, όμως αν της βγει, θα κυνηγήσει τις ευρωπαϊκές θέσεις. Περιμένουμε να διεκδικήσει κάποιο εισιτήριο και να βρεθεί κοντά στην πρώτη επτάδα.

Κρίσταλ Πάλας

Η Κρίσταλ Πάλας τερμάτισε στη 12η θέση της Premier League, πέρυσι Με τον Πατρίκ Βιεϊρά στον πάγκο της ήταν αρκετό να μην χάνει όταν δεν μπορεί να κερδίσει. Αυτό επιβεβαιώνουν οι 15 ισοπαλίες. Εύκολα ήρθε ο στόχος της παραμονής και αυτό είναι επιτυχία, αφού δεν ήταν δύσκολο να κινδυνέψει ξανά.

Μπορεί ο Ζαχά να έμεινε, όμως του χρόνου δύσκολα θα τον κρατήσει αφού το συμβόλαιο λήγει. Πήρε τους Ντουκουρέ (Λανς) και Ρίτσαρντς (Μπάγερν) και έτσι μπορεί να καλύψει μερικές τρύπες. Δεν έχασε κάποιον σημαντικό παίκτη εκτός του μεσοεπιθετικού Γκάλαχερ. Στα μέτρα της μια σεζόν… καρμπόν με την περσινή, όμως αυτό δεν είναι δεδομένο. Μπορεί να βρεθεί και πιο χαμηλά και να κινδυνέψει. Δεν ελπίζει σε μεγαλύτερο βήμα, αλλά θα ψάξει ηρεμία.

Εκτίμηση:

Η Κρίσταλ Πάλας δεν έκανε κάποια κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά κράτησε το 90% του κορμού της. Αυτό μοιάζει πιθανό να την κρατήσει κοντά στη 10αδα και μακριά από τους μπελάδες. Είναι βέβαια πάντα απρόβλεπτη.

Μπρέντφορντ

Άνετα ήρθε η παραμονή πέρυσι, στην Premier League για την Μπρέντφορντ. Με τον ίδιο κόουτς στον πάγκο για 3+ σεζόν (Τόμας Φρανκ) έχει την απαιτούμενη χημεία και σταθερότητα. Η έλευση του Έρικσεν στα μέσα της χρονιάς την μεταμόρφωσε θετικά και έτσι κάπως ήρθε η 13η θέση .

Ακόμη δεν είναι σίγουρο πως θα μείνει ο Τόνεϊ μετά το τέλος των μεταγραφών, ενώ για την ώρα έχει ήδη φύγει ο περσινό ήρωας Έρικσεν (Γιουνάιτεντ). Ήρθε ο Χίκεϊ (Μπολόνια) για την άμυνα, αλλά και οι Στρακόσα (κίπερ, Λάτσιο) και Μι (Α, Μπέρνλι). Η τρύπα στη θέση «10» που άφησε ο Δανός, όμως, δεν έκλεισε. Αυτό είναι θέμα.

Μετά την περσινή θετική σεζόν, ειδικά από τα μέσα και ύστερα, δεν αποκλείεται να παλέψει για να μείνει στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν ήρθε η ενίσχυση ως έπρεπε, έμεινε στα ίδια και… χειρότερα.

Εκτίμηση:

Η Μπρέντφορντ οφείλει μεγάλο μερίδιο στον Έρικσεν για την περσινή πορεία. Από τη μέρα που ο Δανός ήρθε ήταν… άλλη ομάδα. Φέτος, χωρίς εκείνον και χωρίς κάποιον να τον αντικαταστήσει, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Θα βρεθεί χαμηλότερα. Το πόσο χαμηλότερα, θα κριθεί από εκείνη αλλά και… άλλες.

Άστον Βίλα

Από το… πουθενά πήγε να πρωταγωνιστήσει η Άστον Βίλα. Η Βίλα νικούσε με 2-0 τη Σίτι μέχρι το 69’ και έδινε τον τίτλο στη Λίβερπουλ. Τα τρία γκολ της αντιπάλου σε 5 λεπτά και η ανατροπή σε 3-2, χάρισαν τον τίτλο στη Σίτι, με τον Τζέραρντ να μην μπορεί να δώσει τελικά τον τίτλο στην αγαπημένη του Λίβερπουλ. Τελικά τερμάτισε στη 14η θέση της Premier League και αφού δεν κινδύνεψε, είναι χαρούμενη.

Η πώληση του Τάργκετ (Νιούκαστλ) για 17,5 εκατομύρρια ευρώ γέμισε τα ταμεία της. Απέκτησε τον Κοουτίνιο που ήρθε πέρυσι ως δανεικός και την ανέβασε επίπεδο. Ποιοτικές οι προσθήκες των Αουγκούστινσον (Α, Σεβίλλη) και Μπ. Καμαρά (Μ, Μαρσέιγ). Μάλλον βγαίνει ενισχυμένη, έστω και λίγο.

Η Άστον Βίλα παλεύει ψάχνει το μεγάλο βήμα. Στόχος να μπει στη δεκάδα και σε κάποιες χρονιές να διεκδικήσει ευρωπαϊκή έξοδο. Έχει την ποιότητα για το πρώτο, όχι ακόμη για το δεύτερο. Δεν είναι ομάδα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει ακόμη. Δύσκολα θα κινδυνέψει, όμως.

Εκτίμηση:

Η Άστον Βίλα θέλει να ανέβει επίπεδο και να γίνει ομάδα… δεκάδας. Αυτό, με όσα είδαμε πέρυσι είναι εφικτό, όμως δεν παίζει… μόνη της. Χρειάζεται προσπάθεια και διάρκεια.

Σαουθάμπτον

Τερμάτισε στη 15η θέση της Premier League, αλλά η παραμονή ήρθε την τελευταία στιγμή. Κινδύνεψε στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς, όμως υπήρχαν χειρότερες ομάδες. Συνεχίζει με τον κόουτς Χάζενχιτλ στον πάγκο, χωρίς να έχει βλέψεις για κάτι περισσότερο από το να μείνει στην κατηγορία. Ανάλογως, και φέτος. Της φτάνει να μην είναι στην τριάδα που αποχαιρετά την κατηγορία, αν και δεν θα είναι εύκολο.

Στα μεταγραφικά, έγιναν θετικές κινήσεις. Έφυγε ο φορ Λονγκ (Ρέντινγκ) και ο γκολκίπερ Φόρστερ (Τότεναμ), αλλά έχει λύσεις. Απέκτησε κυρίως νεαρούς ταλαντούχους παίκτες. Το μέλλον της ανήκει και σίγουρα το κοιτάζει και… εμπορικά. Αν πετύχουν οι κινήσεις της, θα βγει κερδισμένη και σε δεύτερο βαθμό, αφού θα τους πουλήσει στο μέλλον.

Κράτησε τους Γουόρντ-Πράουζ και Άνταμς. Σε αυτούς θα χτίσει για να έχει μια θετική χρονιά.

Εκτίμηση:

Η Σαουθάμπτον γνωρίζει πως η σεζόν δεν είναι εύκολη. Βασίζει τη μοίρα της σε 2-3 παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Μια θέση ανάλογη με πέρυσι, θα την κρατήσει ανακουφισμένη.

Έβερτον

Κινδύνεψε πολύ πέρυσι. Με το ζόρι κατέλαβε τη 16η θέση της περυσινής Premier League και την παραμονή στο τέλος. Η επιμονή στον Ράφα Μπενίτεθ δεν λειτούργησε θετικά για αυτό ο Λάμπαρντ ανέλαβε από το νέο έτος. Ο Άγγλος τεχνικός δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία, όμως πέρυσι την κράτησε στην κατηγορία και έτσι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και φέτος.

Η απώλεια του Ριτσάρλισον που πήγε στην Τότεναμ την αποδυνάμωσε αισθητά, αν και ήρθαν από οι Ταρκόβσκι (Α) και ΜακΝιλ (Ε). Δεν έκανε όσα έπρεπε για να κλείσει τρύπες. Έμειναν οι Γκρέι, Κάλβερτ-Λιούιν και Ιβόμπι. Αυτοί μαζί με τους Ροντόν και Γκόρντον θα τραβήξουν κουπί μεσοεπιθετικά.

Μεταγραφές δεν έγιναν αν και υπήρχε ανάγκη. Δεν αποκλείεται να της βγει σε κακό.

Εκτίμηση:

Η Έβερτον βρίσκεται στα ίδια, έχει άπειρο τεχνικό και της λείπει ο πιο αξιόπιστος επιθετικός της. Δεν αποκλείεται να δώσει μάχη παραμονής και φέτος, αφού δεν έχει βελτιωθεί.

Λιντς

Ξεκίνησε τη χρονιά με τον Μαρσέλο Μπιέλσα στη Λιντς και τον Φεβρουάριο, μετά από 3,5 χρόνια και με τον κίνδυνο υποβιβασμού εμπιστεύτηκε τον Τζέσε Μαρς. Τερμάτισε οριακά πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού στο +3 από την Μπέρνλι και την 17η θέση της Premier League. Με τους Ραφίνια (Μπαρτσελόνα) και Φίλιπς (Μάντσεστερ Σίτι ) να φεύγουν, έγινε πλουσιότερη κατά 100 εκ, όμως έχασε τους πιο ταλαντούχους παίκτες. Ήρθαν οι Άρονσον (Σάλτσμπουργκ), Σινιστέρα (Φέγενορντ ) και Άνταμς (Λειψία). Θετικές προσθήκες.

Στόχος η παραμονή με ένα σύνολο που έχει δυνατότητες, αν και δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από πέρυσι. Πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο φέτος, αφού οι κορυφαίοι σκόρερ της αποχώρησαν.

Εκτίμηση:

Η Λιντς είναι ανάμεσα στα φαβορί για να υποβιβαστεί αν και υπάρχουν χειρότερες ομάδες. Μπορεί να παραμείνει αν της βγουν οι μεταγραφές αν και λογικά, αν τα καταφέρει, θα κινδυνέψει κάποια στιγμή.

Φούλαμ

Μια σεζόν ήταν αρκετή για να επιστρέψει στην Premier League. Ο κόουτς Σίλβα με οδηγό την επιθετική γραμμή της ομάδας (106 γκολ) την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου στην Championship και στην άνοδο. Η ομάδα σχεδιάζει το επόμενο βήμα της με στόχο την παραμονή.

Με τους Ανγκουισά και Καρβάλιο να φεύγουν, απέκτησε τους Παλίνια (Σπόρτινγκ), Περέιρα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Εμπαμπού Βόλφσμπουργκ). Δανεικός ήρθε ο Σόλομον από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο φορ Μίτροβις που πέρυσε πέτυχε 43 γκολ και είχε 7 ασίστ σε 44 ματς στην Championship, έμεινε για να εγγυηθεί το σκοράρισμα.

Στόχος της Φούλαμ είναι να μην πέσει πάλι στη 2η κατηγορία και να κυνηγά πάλι, από του χρόνου, την άνοδο στην Premier League.

Εκτίμηση:

Η Φούλαμ δείχνειι ισχυρή και έτοιμη να μην μπει σε μπελάδες, αν και μόλις ανέβηκε στην κατηγορία. Έχει δυνατό και έμπειρο ρόστερ. Αυτό θα τη βοηθήσει να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Μπόρνμουθ

Εξασφάλισε την απευθείας άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, ως 2η της Championship, με σχετική ευκολία. Το εισιτήριο της ανόδου έδωσε η άμυνα (39 γκολ παθητικό). Ο Σκοτ Πάρκερ ανέλαβε το δύσκολο έργο να γυρίσει την Μπόρνμουθ στην Premier League και το πέτυχε δύο χρόνια μετά τον υποβιβασμό της.

Πέρυσι, ξεχώρισε ο επιθετικός Σολάνκε, με 29 γκολ, τον οποίο προσπαθεί να κρατήσει. Δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρει μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Είναι ένα από τα φαβορί για να γυρίσει πίσω στην Championship, αφού δεν ενισχύθηκε σημαντικά. Πήρε ελεύθερους τους Ρόθγουελ (Μπλάκμπερν) και Φρέντερικς (Γουέστ Χαμ), αλλα και τον ταλαντούχο Ταβερνίερ από τη Μίντλεσμπρο. Έχει περιορισμένο μπάτζετ και δυνατότητες. Θα κινδυνέψει.

Εκτίμηση:

Η Μπόρνμουθ είναι το μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό. Δεν έκανε βελτιωτικές κινήσεις όπως έπρεπε. Δύσκολα θα προσαρμοστεί στα μέτρα της κατηγορίας και δεν θα φτάσει με τον κίνδυνο του υποβιβασμού μέχρι το τέλος.

Νότιγχαμ Φόρεστ

Επιστροφή στην Premier League μετά το 1999. Αυτό είναι σίγουρα επιτυχία. Μετά από 23 χρόνια εξασφάλισε τη συμμετοχή στην κορυφαία κατηγορία του Νησιού, μέσω των playoffs της Championship. Τερμάτισε στην 4η θέση στην κανονική περίοδο, ενώ πέρασε τα εμπόδια των Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Χάντερσφιλντ για να φτάσει στην άνοδο. Με τον Στιβ Κούπερ στον πάγκο κατάφερε να ολοκληρώσει ένα θαύμα, πέρυσι. Πριν τον ερχομό του πάλευε να μείνει στην κατηγορία. Με εκείνον στον πάγκο, έφτασε στην άνοδο.

Ήταν κινητική στη μεταγραφική περίοδο, εκμεταλλευόμενη τα χρήματα που κέρδισε με την άνοδο στην κατηγορία. Κορυφαίες οι μεταγραφές των Αβονίγι (Ουνιόν Βερολίνου) και Γουίλιαμς (Λίβερπουλ). Πήρε πολλούς παίκτες για να σταθεί φέτος. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Μανγκαλά (Στουτγάρδη), Νιακατέ (Μάιντζ) και Ρίτσαρντς (Μπάγερν), αλλά και οι Λίνγκαρντ (Γιουνάιτεντ) και Χένεσεϊ (κίπερ, Μπέρνλι). Ο τελευταίος θα κλείσει την τρύπα κάτω από τα δοκάρια, μετά τη φυγή του Σαμπά (Λανς).

Στόχος της, φυσικά, είναι η παραμονή στην κατηγορία. Με τις κινήσεις που έκανε έχει τύχη, αλλά εύκολο δεν θα είναι.

Εκτίμηση:

Η Νότιγχαμ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία μετά από 23 χρόνια και αυτό είναι… παραμύθι. Θα δώσει σκληρή μάχη, αφού δεν είναι πολλές οι ομάδες στο επίπεδό της. Έχει την ποιότητα να αποφύγει -έστω και οριακά- την τριάδα υποβιβασμού.

Μονά Αποδεκτά:

Νικητής Χωρίς Μάντσεστερ Σίτι : Λίβερπουλ|| 1,50 @ 40 Units

Να τερματίσει στους πρώτους 4 : Άρσεναλ|| 2,75 @ 30 Units

Να μην τερματίσει στους πρώτους 4 : Μάντσεστερ Γ.|| 1,55 @ 30 Units

Previous Article

Μακάμπι – Απόλλων: Με ψυχολογία οι Ισραηλινοί

Next Article

Ανοίγει τα ματς η Καραμπάγκ