26 Απριλίου, 2024
Bethoop.gr || Το στοίχημα στα καλύτερα του||

Παγκόσμιο Κύπελλο – Group F: Δεν έχει αντίπαλο το Βέλγιο

Παγκόσμιο Κύπελλο – Group F: Δεν έχει αντίπαλο το Βέλγιο

Η 22η έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάνει σέντρα στις 20 Νοεμβρίου. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αφού αναφερόμαστε στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, της χρονιάς, στον πλανήτη. Με 32 ομάδες να ρίχνονται στη μάχη των ομίλων στο Μουντιάλ 2022, περιμένουμε μεγάλες μονομαχίες. Ο Νίκος Πέτας αναλύει τα δεδομένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο – Group F και προτείνει μακροχρόνιες επιλογές.

Στο Group F του Μουντιάλ 2022, βρίσκουμε το πανίσχυρο Βέλγιο, την ποιοτική Κροατία, το επικίνδυνο Μαρόκο και τον άπειρο Καναδά. Το Βέλγιο διαθέτει την καλύτερη φουρνιά στην ιστορία του και ψάχνει καλή πορεία στο Μουντιάλ, ενώ η Κροατία έχει την ποιότητα να ολοκληρώσει καλή πορεία. Δύσκολα τα… πράγματα για Μαρόκο και Καναδά, αφού στον όμιλό τους βρίσκουν «θηρία».

Βέλγιο

Το Βέλγιο έχει μεγάλα όνειρα σε ένα ακόμη Μουντιάλ, μια ακόμη διοργάνωση. Δεν μπόρεσε να κάνει το μεγάλο βήμα στα Euro 2016, 2020, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, κάτι που έγινε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Στο περασμένο Μουντιάλ, το 2018 στη Ρωσία, είχε μεγάλη ευκαιρία, όμως κατέλαβε την 3η θέση. Σίγουρα, αυτό δεν αποτελεί αποτυχία, όμως θέλει όσο… τίποτα την κούπα. Διαθέτει την καλύτερη φουρνιά ποδοσφαιριστών στην ιστορία της εθνικής ομάδας, είναι πλέον όλοι ώριμοι και απουσίες δεν υπάρχουν. Με λίγα λόγια: Ευκαιρία για διάκριση.

Ο Ισπανός Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είναι στον πάγκο της ομάδας από το 2016. Νωρίτερα είχε προπονήσει τις Σουόνσι, Γουίγκαν και Έβερτον, σε συλλογικό επίπεδο. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν το έμψυχο δυναμικό. Οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο, λίγοι στο εγχώριο πρωτάθλημα. Υπάρχει ο Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης) κάτω από τα δοκάρια, ενώ στην άμυνα, ενδεικτικά αναφέρουμε τους Βερτόνχεν, Αντερβάιλερντ και Μενιέ.

Πληθώρα επιλογών στη μεσαία γραμμή, ξεκινώντας από τον «εγκέφαλο» Ντε Μπρόινε, αλλά και τους Καράσκο, Τίλεμανς, Ντε Κετελάρε (Μίλαν). Υγιής ο Λουκάκου (φορ, Ίντερ) που προλαβαίνει το τουρνουά. Την επιθετική γραμμή συμπληρώνουν βαριά… ονόματα όπως αυτά των Μέρτενς, Μπατσουαγί, Οπέντα. Υπάρχουν βέβαια και οι Εντέν και Θοργκάν Αζάρ αλλά και ο πολύ φορμαρισμένος Τροσάρντ (Μπράιτον).

Το Βέλγιο θέλει να γράψει μια χρυσή σελίδα, αφού διαθέτει εξαιρετικό ρόστερ. Θεωρητικά δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στον όμιλο, αφού μόνο η Κροατία μπορεί (λογικά) να το κοντράρει. Στόχος βέβαια δεν είναι η πρόκριση στα νοκ-άουτ, αλλά μια πορεία μέχρι τον τελικό και… γιατί όχι, η κούπα.

Εκτίμηση:

Το Βέλγιο έκανε το μεγάλο βήμα (3η θέση) στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτή τη φορά κάνει όνειρα τελικού και… κατάκτησης. Αυτό είναι μέσα στις δυνατότητες της ομάδας, όμως υπάρχουν πολλά φαβορί και η αποστολή δεν θα είναι εύκολη. Στα μακροχρόνια Μουντιάλ, ποντάρουμε στην επιλογή Νικητής & 4η θέση: Βέλγιο & Καναδάς σε απόδοση 3.00, ρισκάροντας στο ενδεχόμενο το Βέλγιο να τερματίσει στην πρώτη θέση και ο Καναδάς στην τελευταία, στο Group F.

Κροατία

Η Κροατία ήταν η μεγάλη έκπληξη στην περασμένη τελική φάση του Μουντιάλ, το 2018. Εκεί, μπόρεσε να ολοκληρώσει ονειρική πορεία μέχρι και τον τελικό, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Έχασε το τρόπαιο από τη Γαλλία (2-4) στον τελικό, όμως η δεύτερη θέση αποτελεί παράσημο. Η ομάδα άλλωστε στα τρία περασμένα Παγκόσμια Κύπελλα που συμμετείχε γνώρισε αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς είναι τεχνικός της εθνικής Κροατίας από το 2017 και φυσικά έχει μερίδιο από την επιτυχία του 2018. Δίπλα του στον πάγκο, υπάρχουν ιερά… τέρατα του κροατικού ποδοσφαίρου. Στο τεχνικό τιμ υπάρχουν οι Όλιτς, Μάντζουκιτς και Τσόρλουκα. Ο 56χρονος προπονητής δεν έχει να επιδείξει σημαντικές «δουλειές» σε συλλόγους, όμως έκανε την εθνική Κροατίας να παίζει ελκυστικό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο.

Η ομάδα είναι αρκετά ανανεωμένη. Αξίζει να σημειωθεί πως από την ενδεκάδα του τελικού Μουντιάλ 2018, στην κλήση είναι 5/11 παίκτες. Μεταξύ αυτών και ο κεντρικός μπακ της ΑΕΚ, Βίντα. Δίπλα του ο Λόβρεν. Από τους υπόλοιπους, ξεχωρίζει φυσικά ο ηγέτης Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), μαζί με τους Κόβασιτς (Τσέλσι) και Μπρόζοβιτς (Ίντερ) στη μεσαία γραμμή. Μεσοεπιθετικά, υπάρχουν οι επιλογές των Πέρισιτς (Τότεναμ), Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μπούντιμιρ (Οσασούνα) και Λιβάια (Χάιντουκ Σπλιτ).

Στόχος η πρόκριση στα νοκ-άουτ, σε πρώτη φάση, και ύστερα ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Πολλά θα κριθούν από τις διασταυρώσεις και ποια ή ποιες ομάδες θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Σίγουρα το ρόστερ δεν είναι εξίσου ποιοτικό με άλλα τουρνουά, αφού και εκείνη έχει μπει σε στάδιο ανανέωσης.

Εκτίμηση:

Η Κροατία διαθέτει έμπειρο τεχνικό και παίκτες με τεχνική και παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο. Ταβάνι… υπάρχει, πάντως, αφού λείπουν παίκτες κλάσεις όπως ο Μάντζουκιτς ή ο Ράκιτιτς, που αποχώρησαν. Ποντάρουμε στο Φορκάστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης: Βέλγιο & Κροατία σε απόδοση 2.35, περιμένοντας από την Κροατία να καταλάβει τη 2η θέση του ομίλου.

Μαρόκο

Το Μαρόκο φιγουράρει ως η τρίτη… δύναμη από το Group F του Μουντιάλ, πίσω από Βέλγιο και Κροατία. Δεν έχει να παρουσιάσει σημαντικές πορείες σε Μουντιάλ. Έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, τις τρεις γνώρισε αποκλεισμό στη φάση των ομίλων. Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια (Μεξικό 1986) από το τουρνουά στο οποίο έφτασε στα νοκ-αουτ. Στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, στη Ρωσία, συγκέντρωσε έναν βαθμό στις τρεις αγωνιστικές. Έχασε από Ιράν (0-1) και Πορτογαλία (0-1), ενώ μοιράστηκε τον βαθμό (2-2) με την Ισπανία.

Ο τεχνικός Ουαλίντ Ρεγραγκί κάθισε στον πάγκο της ομάδας, το καλοκαίρι, μετά τη φυγή του Βόσνιου Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς. Έχει κοουτσάρει την ομάδα σε ελάχιστα φιλικά παιχνίδια, ενώ μέχρι πρότινος καθόταν στον πάγκο της Ουιντάντ (Μαρόκο). Επέλεξε να μην καλέσει τον επιθετικό του Ολυμπιακού Ελ Αραμπί (46/16) που αποτελεί τον 8ο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Μαρόκου. Ηγέτης αυτής της ομάδας, είναι φυσικά ο επιθετικός Ζιγιές, της Τσέλσι. Από την υπόλοιπη αποστολή, ξεχωρίζουν οι Χακίμι (Α, Παρί Ζεν Ζερμέν), Σάις (Α, Μπεσίκτας) και φυσικά ο φορ της Σεβίλλης Εν-Νεσιρί. Σημαντική η απουσία, λόγω τραυματισμού, του ταλαντούχου επιθετικού της Μαρσέιγ, Αμίν Αρίτ.

Δύσκολο έργο θα έχει το Μαρόκο, όμως μπορεί να κάνει τη ζημιά. Ταλέντο υπάρχει, ενώ το στυλ της ομάδας είναι ξεκάθαρο. Πρώτα προσέχει την άμυνα και… χτυπάει στην ταχύτητά της, στις αντεπιθέσεις. Θα το παλέψει.

Εκτίμηση:

Το Μαρόκο έχει αξιόλογο ρόστερ, όμως ο όμιλος δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Το Βέλγιο δεν… παίζεται. Η Κροατία είναι έμπειρη. Αν θέλει να έχει ελπίδες, πρέπει να νικήσει τον Καναδά και να παλέψει για βαθμούς στα άλλα παιχνίδια. Ζόρικη η αποστολή της ομάδας, όμως είναι πιο επικίνδυνη από όσο δείχνει.

Καναδάς

Ο Καναδάς πηγαίνει για δεύτερη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρώτη και τελευταία φορά (μέχρι αυτή) που είχε φτάσει σε τελικά φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν το 1986, στο Μεξικό. Εκεί, το ταξίδι τελείωσε πριν καν αρχίσει, με τον αποκλεισμό να έρχεται στη φάση των ομίλων. Στο επόμενο Μουντιάλ, μάλιστα, το 2026, στο οποίο έχει ήδη προκριθεί ως συνδιοργανώτρια χώρα (μαζί με ΗΠΑ, Μεξικό) θα καταφέρει τη συμμετοχή (για πρώτη φορά) σε δύο διαδοχικά τουρνουά.

O 47χρονος Άγγλος Τζον Χέρντμαν κάθεται στον πάγκο του Καναδά, από το 2017. Η ομάδα δεν έχει πολλές επιλογές στο ρόστερ και ουσιαστικά θα κυνηγήσει μια αξιοπρεπή παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Οι περισσότερες παίκτες αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά και σε Πορτογαλία, Βέλγιο, Τουρκία. Υπάρχει, βέβαια και ο Ντέρεκ Κορνέλιους του Παναιτωλικού.

Στα «βαριά χαρτιά» της αποστολής συναντάμε τον πρώτο σε συμμετοχές στον ιστορία της εθνικής, Ατίμπα Χάτσινσον (97). Ο Αλφόνσο Ντέιβις της Μπάγερν Μονάχου πρόλαβε τελικά, ενώ από τους υπόλοιπους αξίζει να αναφερθούμε στους Οσόριο (χαφ, Βανκούβερ Γουάιτκαπς), Λούκας Καβαλίνι (33/17 – Βανκούβερ Γουάιτκαπς) και Χόιλετ (Ρέντινγκ). Υπάρχει φυσικά και ο Κάιλ Λάριν (φορ) της Κλαμπ Μπριζ. Αξιόπιστες επιλογές μπροστά, σοβαρό θέμα στην άμυνα.

Δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά σε αυτό τον όμιλο, ειδικά με την εικόνα που εμφανίζει στα μετόπισθεν. Θα εκτεθεί και μάλλον… αρκετά.

Εκτίμηση:

Ο Καναδάς αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα στην άμυνα και οι τρεις ομάδες του γκρουπ είναι έτοιμες να τα εκμεταλλευτούν. Δύσκολα θα αποφύγει τα πολλά τέρματα παθητικό και την τελευταία θέση. Εμείς πάντως θα ποντάρουμε στην πρώτη επιλογή. Να δεχτεί τα περισσότερα γκολ: Καναδάς σε απόδοση 1.75.

Μονά Αποδεκτά:

Νικητής & 4η θέση: Βέλγιο & Καναδάς || 3,00 @ 25 Units

Φορκάστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης: Βέλγιο & Κροατία || 2,35 @ 40 Units

Να δεχτεί τα περισσότερα γκολ: Καναδάς || 1,75 @ 15 Units

Previous Article

Group Ε: Όμιλος «θανάτου» με Γερμανία και Ισπανία

Next Article

Δοκιμασία στο Μόναχο