22 Νοεμβρίου, 2024
Bethoop.gr || Το στοίχημα στα καλύτερα του||

Ligue 1 Preview: Ψάχνοντας τον δεύτερο της σεζόν

σεζόν

Το 85ο πρωτάθλημα της Ligue 1 στη Γαλλία κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Παρασκευή. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όχι όμως τόσο για τον πρωταθλητή, όσο για τις θέσεις που οδηγούν στο Champions League, αλλά και για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ο President αναλύει τα δεδομένα της κατηγορίας και κράτα μακροχρόνιες επιλογές.

Παράσταση για ένα ρόλο αναμένεται να είναι και η φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα της Ligue 1 στη Γαλλία, αφού φαινομενικά η ψαλίδα μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και των υπολοίπων ομάδων παραμένει αρκετά μεγάλη. Από εκεί και πέρα όμως όλα τα υπόλοιπα μέτωπα είναι ανοιχτά με τους διεκδικητές να είναι έτοιμοι για όλα.

Παρί Σεν Ζερμέν

Μπορεί το τέλος της προηγούμενης χρονιάς να την βρήκε πρωταθλήτρια και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία, όμως δεν ικανοποίησε τους διοικούντες της ομάδας. Για το λόγο αυτό ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της ομάδας, με τον Κριστόφ Γκαλτιέ να αναλαμβάνει τα ηνία.

Ο νέος τεχνικός δεν προχώρησε σε πολυδάπανες μεταγραφές, ενισχύοντας την ομάδα με τους Μουκιέλε, Εκιτίκε και Βιτίνια. Οι νέοι ποδοσφαιριστές στοίχισαν συνολικά 53 εκ Ευρώ, ποσό πολύ μικρό για τα δεδομένα της ομάδα του Παρισιού, Στον αντίποδα ο Άνχελ Ντι Μαρία αποχώρησε από το Παρίσι, ενώ έντονη είναι η φημολογία και για αποχώρηση του Κιμπεμπέ, χωρίς ωστόσο ακόμα να υπάρχει κάτι απόλυτα ξεκάθαρο.

Εκτίμηση:

Η διαφορά της με τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας είναι τέτοια που δεν έχει νόημα να συζητάμε για το αν είναι το απόλυτο φαβορί ή όχι. Ωστόσο, αυτό το αντιλαμβάνονται και οι εταιρίες που έχουν ρίξει τις τιμές στα τάρταρα, χωρίς να έχουν κάποια στοιχηματική αξία. Συνεπώς, αφήνουμε την Παρί να κατακτήσει ένα ακόμα εγχώριο τίτλο και πάμε παρακάτω.

Μαρσέιγ

Η κατάληψη της 2ης θέσης σίγουρα αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την Μαρσέιγ, που με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους ομίλους του επόμενου Champions League. Ωστόσο, η επιτυχία αυτή δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει τον προπονητή Χόρχε Σαμπάολι στον πάγκο της ομάδας και τη νέα σεζόν. Οι δυο πλευρές έληξαν κοινή συναίνεση τη συνεργασία τους. Νέος τεχνικός των Μασσαλών ανέλαβε ο Ιγκόρ Τούντορ, που στο παρελθόν έχει περάσει και από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ.

Ο Κροάτης τεχνικός έχει ως βασικό στόχο την παραμονή της ομάδας σε υψηλό επίπεδο, όσον αφορά το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα η ευρωπαϊκή διάκριση πάντα αποτελούσε στόχο για την Μαρσέιγ. Για το λόγο αυτό έγιναν αρκετές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Αρχικά ο γκολκίπερ Πάου Λόπεζ από τη Ρόμα ήρθε να καλύψει το κενό που άφησε ο Μανταντά, που αποχώρησε ως ελεύθερος. Από την ίδια ομάδα αποκτήθηκε και ο επιθετικός Γκεντίζ Ουντέρ. Αίσθηση προκάλεσε η απόκτηση του Αρκάντιους Μίλικ με κανονική μεταγραφή, ενώ αποκτήθηκα και τα δικαιώματα του Ματέο Γκεντουζί από την Άρσεναλ. Από την ίδια ομάδα ήρθε δανεικός ο πλάγιος μπακ Ταβάρες, ενώ την τριάδα των γκολκίπερ ήρθε να ενισχύσει και ο Μπλάνκο, από τη Θέλτα.

Εκτός του Μανταντά αποχώρησαν οι Ράντονιτς, για την Τορίνο και ο Μπουμπακάρ Καμαρά, οποίος μετά από μια εξαιρετική παρουσία στην Γαλλία έμεινε ελεύθερος και κατέληξε στην Άστον Βίλλα.

Εκτίμηση:

Η επιστροφή της Μαρσέιγ στο Champions League αποτελεί τεράστια επιτυχία. Από τη στιγμή όμως που αποχώρησε ο πρωτεργάτης της επιτυχίας αυτής τα πάντα είναι μετέωρα. Ο Ιγκόρ Τούντορ δεν μοιάζει να έχει τις περγαμηνές για να διαχειρισθεί το ρόστερ των Μασσαλών και οι Ultras στη Μασσαλία δεν έχουν μεγάλη υπομονή.

Μονακό

Η αλλαγή προπονητή και η έλευση του Φιλίπ Κλεμέντ στον πάγκο της Μονακό ήταν αυτό που άλλαξε τα δεδομένα για την ομάδα του Πριγκιπάτου. Ο Βέλγος τεχνικός έχει προσδώσει μια σοβαρότητα στην ομάδα, με αποτέλεσμα αυτή να καταλάβει πέρσι την 3η θέση του πρωταθλήματος και να κερδίσει μια θέση στα προκριματικά για επόμενο Champions League.

Φέτος δεν μπορεί να επιζητά πολλά περισσότερα, αφού η διαφορά δυναμικότητας από την Παρί είναι μεγάλη, Ωστόσο, διατηρεί τις ελπίδες της, που προσπαθεί να τις κάνει ακόμα περισσότερες με την έλευση των Μιναμίνο ( Λίβερπουλ) και Εμπολό (Γκλάντμπαχ).

Εκτίμηση:

Αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει βασικά τη Μονακό είναι να διατηρήσει τη θέση της, ή να την βελτιώσει, έτσι ώστε να εξασφαλίσει εισιτήριο για το Champions League. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο, αφού οι υπόλοιπες διεκδικήτριες έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Παράλληλα η ομάδα από το Πριγκιπάτο έχει να διαχειρισθεί και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και δεν μοιάζει να διαθέτει μεγάλο βάθος στο ρόστερ.

Ρεν

Βήματα προόδου πραγματοποίησε η Ρεν, που ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 4η θέση. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως η ομάδα συγκέντρωσε δέκα ολόκληρους βαθμούς περισσότερους από την προηγούμενη σεζόν. Η συμμετοχή της Ρεν στο Europa League συνιστά από μόνη της μια επιτυχία για το σύλλογο. Τεχνικός του επιτεύγματος αυτού ο Μπρούνο Τζενέσιο, που μετά τη Λυών κάνει πράγματα και με Τη Ρεν.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως για να διατηρηθούν τα κεκτημένα θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση, κάτι το οποίο δεν γίνεται μέχρι τώρα. Η ομάδα ξεκινά τη σεζόν χωρίς να έχει πραγματοποιήσει καμία ουσιαστική μεταγραφή. Αντίθετα, αποχώρησε ο ηγέτης της άμυνας Άγκερντ, ο οποίος ανήκε πλέον στη Γουέστ Χαμ. Στη Μπάγερν Μονάχου ανήκει πλέον και ο 17χρονος επιθετικός Τελ, χωρίς μάλιστα να γίνουν γνωστά τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας.

Εκτίμηση:

Η Ρεν μοιάζει να έχει πιάσει ταβάνι με την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα. Η αποδυνάμωση του ρόστερ ίσως φέρει προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν, εκτός αν ο Τζενέσιο έχει το μαγικό ραβδάκι.

Νις

Ανοδική πορεία είχε και η Νις στο περσινό πρωτάθλημα, αφού από την ένατη θέση κατέκτησε τελικά την πέμπτη, εξασφαλίζοντας και αυτή ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ η Νις στην κατηγορία από το 1975 και μετά είναι η τρίτη την περίοδο 2016/17. Τότε προπονητής ήταν ο Λουσιάν Φαβρ. Ο μετέπειτα προπονητής της Ντόρτμουντ επέστρεψε πριν από μερικές εβδομάδες στον πάγκο της ομάδας.

Η ενίσχυση της ομάδας μέχρι τώρα είναι ελλιπής. Στην τριάδα των γκολκίπερ ανήκει πλέον ο Πολωνός Μπούλκα, που ήρθε από την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ τη Δευτέρα πέρασε από ιατρικές εξετάσεις ο Άαρον Ράμσει, που φυσικά θέλει χρόνο προσαρμογής. Στα θετικά το γεγονός πως δεν αποχώρησε κάποιος από τους βασικούς, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ο βασικός κορμός της ομάδας.

Εκτίμηση:

Η επιστροφή του Φαβρ στον πάγκο της Νις είναι μια τονωτική ένεση για το σύλλογο. Ωστόσο, έει πολύ δρόμο μπροστά της για να φτάσει σε σημαντικές επιτυχίες. Δεν προκύπτει κάτι σε μακροχρόνια επιλογή.

Στρασβούργο

Εξαιρετική ήταν η προηγούμενη χρονιά για το Στρασβούργο, αφού τερμάτισε στην έβδομη θέση της Ligue 1, μια ανάσα δηλαδή πριν τις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η πορεία αυτή από μόνη της συνιστά επιτυχία, αφού πριν από δυο χρόνια πάλευε για την παραμονή. Ο άνθρωπος που οδήγησε τη Ρεν πριν από μερικά χρόνια στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας, είναι αυτός που οδηγεί τώρα το Στρασβούργο. Ο λόγος για το Ζουλιάν Στεφάν.

Το άσχημο για το Στρασβούργο είναι πως την περσινή σεζόν είχε ένα πολύ μικρό ρόστερ. Αυτό δεν έδινε τη δυνατότητα για μεγάλες αλλαγές. Παρόλα αυτά μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε μεταγραφικές κινήσεις. Αυτό έχει δυο οπτικές, αφού από τη μια δεν έχασε βασικούς παίκτες, αλλά από την άλλη η ομάδα δεν ενίσχυσε το ρόστερ.

Εκτίμηση:

Οι αντίπαλοι του Στρασβούργου είναι πιο υποψιασμένοι τη φετινή σεζόν. Δύσκολα θα κινδυνεύσει με υποβιβασμό, αλλά εξίσου δύσκολα θα επαναλάβει την περσινή πορεία. Λογικά θα κυμανθεί στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

Λανς

Η Λανς ανήκει στο γκρουπ των ομάδων που παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Σύλλογος που λειτουργεί σε σωστές βάσεις σε όλα τα επίπεδα, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι μεταγραφές, που ως επί το πλείστων είναι σπουδαία ταλέντα σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία. Φέτος ξόδεψε και αρκετά Φυσικά αυτή η τακτική φέρνει και πωλήσεις αλλά και κενά όπως αυτά που αφήνει ο Ντουκουρέ στη μεσαία γραμμή και ο εξαιρετικός μπακ Κλάους.

Το θέμα είναι πως αυτή η τακτική φέρνει αποτελέσματα, αφού και κερδοφόρα είναι οικονομικά, αλλά διατηρεί και τη θέση της. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως τις δυο τελευταίες σεζόν τερματίζει στην έβδομη θέση. Σίγουρα βέβαια μια έξοδος στα ευρωπαϊκά σαλόνια θα βοηθούσε περισσότερο.

Εκτίμηση:

Σχεδόν κάθε χρόνο η Λανς μετρά απώλειες βασικών ποδοσφαιριστών της. Ωστόσο, σχεδόν πάντα καταφέρνει να καλύπτει αυτά τα κενά. Είτε εκ των έσω, είτε με φθηνές προσθήκες. Αυτό της επιτρέπει να διατηρεί τη θέση της στο πάνω μέρος της βαθμολογίας. Αυτό περιμένουμε και φέτος.

Λυών

Ήταν φανερό, από το ξεκίνημα της σεζόν, πως η χρονιά δεν θα είναι εύκολη για τη Λυών. Η όγδοη θέση σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί κανέναν στον σύλλογο, που έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η άμεση επιστροφή στις επιτυχίες είναι απαραίτητη και για τα οικονομικά της ομάδας, αλλά και για το πρεστίζ του συλλόγου.

Η παρουσίας του Πήτερ Μπος στον πάγκο της ομάδας, για δεύτερη σεζόν είναι αυτή που επισκιάζει τα πάντα. Ωστόσο, το αφεντικό της Λυών ζήτησε ενίσχυση και αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό. Λακαζέτ, από Άρσεναλ. Ταλιαφίγκο, από Άγιαξ και Τολισό από Μπάγερν Μονάχου είναι οι σημαντικότερες προσθήκες. Το ζητούμενο είναι ο τεχνικός της Λυών να μπορέσει να δέσει την ομάδα.

Εκτίμηση:

Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που δίνουν τη Λυών ως δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως την βλέπουν εύκολα στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος, που παίρνει εισιτήριο για το Champions League. Η αλήθεια είναι πως η Λυών δύσκολα θα είναι τόσο κακή όσο πέρσι, αλλά μέχρι να φτάσει στη δεύτερη θέση ο δρόμος είναι μακρύς. Αξίζει το ποντάρισμα ότι θα είναι στην τριάδα στο 2.10

Ναντ

Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν ακόμα στη Ναντ και ας έχουν περάσει σχεδόν τρείς μήνες από τη λήξη της περσινής περιόδου. Ο λόγος είναι ότι αφενός η ομάδα τερμάτισε στην ένατη θέση του πρωταθλήματος, χωρίς να μπλέξει σε περιπέτειες μετά από αρκετά χρόνια και αφετέρου η κατάκτηση του Κυπέλλου, που τη φέρνει στους ομίλους του Europa League.

Ο έμπειρος τεχνικός Αντουάν Καμπουαρέ, μοιάζει να είναι ο αναμορφωτής της ομάδας και φυσικά παραμένει στο τιμόνι της και τη φετινή σεζόν. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαφορά από τους μεγάλους παραμένει μεγάλη, όπως φάνηκε και στον τελικό του Super Cup, όπου ηττήθηκε με 4-0 από την Παρί Σεν Ζερμέν. Μεταγραφικά δεν υπήρξε κάποια προσθήκη, προς το παρόν. Αντίθετα αποχώρησε ο επιθετικός Μουανί για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Εκτίμηση:

Η Ναντ έχει μάθει να παλεύει για την παραμονή της και όχι να συμμετέχει σε δυο διοργανώσεις. Το γεγονός πως σίγουρα θα είναι στην Ευρώπη μέχρι το Νοέμβριο ίσως επηρεάσει την απόδοση της εντός των συνόρων. Το ρόστερ δεν άλλαξε και δύσκολα θα τερματίσει στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα.

Λιλ

Η περσινή σεζόν ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Λιλ, οποία ως πρωταθλήτρια συμμετείχε και κατέκτησε τελικά το Super Cup. Ωστόσο, συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η αλλαγή προπονητή, αλλά κυρίως ο μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας, που τερμάτισε στην δέκατη θέση.

Ο αποδεκατισμός της ομάδας συνεχίστηκε και φέτος. Ικονέ, Σουμαρέ Κουαμέ Μαϊγκνάν, Σαμουαρό, Αραούχο και Μανταβά είναι μόνο μερικοί από τους παίκτες που αποχώρησαν. Στη θέση τους σαφώς λιγότεροι παίκτες με τους Γκούντμουσνσον και Μπεν Αρφά να ξεχωρίσουν.

Εκτίμηση:

Όσο πάει και αποδυναμώνεται η Λιλ. που δύσκολα θα μπορέσει να κάνει υψηλές πτήσεις. Είναι φανερό πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί πια τους μεγάλους και θα πρέπει να περιοριστεί σε θέσεις κοντά στη μέση της βαθμολογίας.

Μπρεστ

Η αλλαγή προπονητή πέρσι τέτοιον καιρό και η έλευση του Ζακαριάν στην άκρη του πάγκου ήταν αυτό που άλλαξε τα δεδομένα στην Μπρεστ. Από εκεί που γλίτωσε τον υποβιβασμό, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έφτασε στο σημείο να διεκδικεί θέση στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Ως γνωστόν σε τέτοιες περιπτώσεις η συνταγή δεν αλλάζει.

Στο μεταγραφικό παζάρι κινήθηκε αρκετά. Ξεχωρίσουν οι προσθήκες των Ντεμπελέ, από τη Σέλτικ και Μελού από τη Νόριτς. Δεν επηρεάζουν ουσιαστικά οι αποχωρήσεις, με τους περισσότερους παίκτες να μένουν ελεύθεροι.

Εκτίμηση:

Δεν μοιάζει ικανή η Μπρεστ να κάνει το μεγάλο άλμα για κάτι παραπάνω. Βασικός της στόχος και φέτος θα είναι η αποφυγή του υποβιβασμού. Το έργο της όμως φέτος θα είνια πιο δύσκολο, αφού πέφτουν τέσσερις. Λογικά θα τα καταφέρει.

Ρεμς

Δεν άλλαξαν πολλά δεδομένα στη Ρεμς, που παραδοσιακά παλεύει για την παραμονή της. Η δωδέκατη θέση αποτελεί μια μικρή βελτίωση, σε σχέση με άλλες σεζόν, όχι όμως κάτι που να σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές. Ο γνωστός μας από το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό, Όσκαρ Γκαρσία, παραμένει για δεύτερη σεζόν στην ομάδα. Τα οικονομικά της προβλήματα δεν την επιτρέπουν να κινηθεί ουσιαστικά στο μεταγραφικό παζάρι, παραμένοντας μέχρι και σήμερα ουσιαστικά αδρανής.

Εκτίμηση:

Ίσως η ομάδα με το πιο αδιάφορο ρεπορτάζ μέσα στο καλοκαίρι. Καμία ουσιαστική αλλαγή σε τεχνικό επιτελείο και και καμία κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε κάτι παραπάνω από το να μονομαχήσει με τους υπολοίπους για να παραμείνει στην κατηγορία.

Μονπελιέ

Κάθετη πτώση την περσινή σεζόν για την Μονπελιέ, που από ομάδα που διεκδικήσουμε Ευρωπαϊκό εισιτήριο έφτασε να παλεύει μέχρι και για την παραμονή. Όπως είναι λογικό αυτό σήμανε συναγερμό ενόψει της νέας σεζόν, αν και δεν υπάρχει θέμα αλλαγής προπονητή.

Αντίθετα στο έμψυχο δυναμικό έγιναν αρκετές αλλαγές. Αρχικά αποχώρησαν οι Μογιέ, Καμπελά, Βιδάλ και Ρίστιτς, παίκτες δηλαδή που συμμετείχαν αρκετά στην ομάδα. Στη θέση τους αποκτήθηκαν οι Μαουσά, Νορντίν, Σακό και Χαζρ, που δύσκολα θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά.

Εκτίμηση:

Ενώ η πρόσθεση των διοικούντων ήταν να ενισχυθεί η ομάδα, κάτι τετοιο δεν μοιάζει πιθανό. Η Μονπελιέ πονάει ακόμα σε αρκετές θέσεις και με με παίκτες από τη Ligue 2 δύσκολα ανεβαίνεις επίπεδο. Πολύ δύσκολα θα αποφύγει τις περιπέτειες, ειδικά να δεν ενισχυθεί μέχρι τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Ανζε

Μια από τα ίδια ήταν αυτό που παρουσίασε η Ανζέ, την περσινή σεζόν, τερματίζοντας στη 14η θέση της Ligue 1. Από τη διοίκηση δεν υπήρχαν παράπονα και έτσι ο Ζεράντ Μπατισλέ διατήρησε τη θέση του και για τη νέα σεζόν. Ωστόσο, αυτό που θα δούμε από τη Ανζέ τη νέα σεζόν θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Ο λόγος είναι ότι η ομάδα προχώρησε σε εκτενές ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ελεύθεροι οχτώ ποδοσφαιριστές. Παράλληλα, αποχώρησαν οι Μοχάμεντ Αλί- Τσο, Άντζελο Φουλτζίνι, Ένζο Εμπουσέ και Τζίμι Καμπό. Τα ταμεία γέμισαν, ενώ ήρθαν στην ομάδα παίκτες ελεύθεροι και κυρίως από τη Ligue 2. Εξαίρεση αποτελούν οι Μπλάζιτς (Φερεντσβάρος) και Ουνέ (Μινεσότα).

Εκτίμηση:

Το ρόστερ της ομάδας υποβαθμίστηκε αισθητά. Δεν βλέπω τον τρόπο που θα καταφέρει να γλιτώσει τις περιπέτειες. Ειδικά από τη στιγμή που φέτος υποβιβάζονται τέσσερις ομάδες αξίζει να ποντάρουμε στον υποβιβασμό της στο 3.75.

Τρουά

Ως νεοφώτιστη στην κατηγορία και πρωταθλήτρια στη Ligue 2 ξεκίνησε την περσινή σεζόν η Τρουά. Φυσικά δεν μπορούσε να έχει κάποιον άλλο στόχο πέρα από την παραμονή στην κατηγορία, κάτι που τελικά έγινε πράξη. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού έπαιξε η πρόσληψη του Μπρούνο Ιρλές στην τεχνική ηγεσία τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο 46χρονος τεχνικός παρότι δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην μεγάλη κατηγορία, κατάφερε να διορθώσει αρκετά από τα κακώς κείμενα του πρώτου γύρου και να οδηγήσει με ασφάλεια την ομάδα στην παραμονή. Ο Κιλιάν Μπιανκόν ήταν η μοναδική ουσιαστική αποχώρηση. Από εκεί και πέρα αποχώρησαν ακόμα δώδεκα παίκτες, οι περισσότεροι ως ελεύθεροι. Σημαντικές οι προσθήκες των Σάβιο (Ατλέτικο Μινέιρο), Πορόζο (Μποαβίστα) και Μπρους (Μπρόντμπι).

Εκτίμηση:

Φαινομενικά η Τρουά ενισχύθηκε, αν και το ρόστερ μειώθηκε σημαντικά. Σίγουρα δεν περιμένουμε θεαματικές αλλαγές, αλλά λογικά δεν θα μπλέξει σε περιπέτειες για την παραμονή της στην κατηγορία.

Λοριάν

Εντελώς αμετάβλητη η θέση της Λοριάν, που για δεύτερη διαδοχική σεζόν τερμάτισε στην 16η θέση, γλιτώνοντας τα χειρότερα. Η διοίκηση της ομάδας, μετά τη λήξη της σεζόν προχώρησε σε μια επιλογή μεγάλου ρίσκου, αναθέτοντας την τεχνική ηγεσία στον Ρετζίς Λε Μπρις. Ο εν λόγω τεχνικός έχει μηδενική εμπειρία, έχει κοουτσάρει μόνο ομάδες εφηβικού πρωταθλήματος, ενώ για μεγάλο διάστημα ήταν υπεύθυνος τν ακαδημιών. Η φετινή θα είναι η πρώτη του σεζόν σε επαγγελματικό επίπεδο.

Λίγες ομολογουμένως οι κινήσεις, λόγω και οικονομικής δυσχέρειας, φέτος το καλοκαίρι. Αποχώρησε ο Ιβς Χάμελ για την Παρί, ήρθαν οι Ταλμπί (Ρουμπίν Καζάν) και Μβογκό (Λειψία).

Εκτίμηση:

Η πρόσληψη του Λε Μπρις και λίγες μεταγραφικές κινήσεις ισοδυναμούν με λευκή πετσέτα για τη Λοριάν. Θα σωθεί μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν χειρότερες ομάδες από αυτήν, οι οποίες όμως μπορούν να ανακάμψουν μέσα στη σεζόν.

Κλερμόν

Μια ακόμα νεοφώτιστη, την περσινή σεζόν, που κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, έστω και δύσκολα. Σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την επιτυχία ο τεχνικός της Πασκάλ Γκαστιέ, που για πέντε χρόνια παραμένει στον πάγκο της ομάδας. Η φετινή σεζόν θα είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολη, αφού πέφτουν τέσσερις ομάδες.

Για το λόγο αυτό ήρθαν με μεταγραφή οι Άντριτς από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Βιτέσκα από τη Λέγκια Βαρσοβίας. Ωστόσο, η αποχώρηση του Μοχάμεντ Μπαγιό για τη Λιλ αποδυναμώνει αρκετά την ομάδα. Από κοντά οι αποχωρήσεις και των Ουντόντζι (Ανζέ) και Αμπντούλ Σαμέντ (Λανς).

Εκτίμηση:

Είναι μια από τις ομάδες, που μαζί με τις νεοφώτιστες έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υποβιβαστεί. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι εταιρίες. Ωστόσο, το ότι έγιναν λίγες αλλαγές τον κορμό, αλλά και ότι η ομάδα έχει τον ίδιο προπονητή τόσα χρόνια με κάνουν να πιστεύω πως στο τέλος θα τη γλιτώσει.

Οσέρ

Τερμάτισε δίκαια πέρσι στην τρίτη θέση της Ligue 2 και βρήκε μπροστά της την τεράστια σαν όνομα Σεντ Ετιέν. Από τις δυο ιστορικές ομάδες επέζησε τελικά η Οσέρ, που στη διαδικασία των πέναλτι κέρδισε τη συμμετοχή της ξανά στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Ζαν Μαρκ Φουρλάν παραμένει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και προχώρησε στην αποδέσμευση αρκετών ποδοσφαιριστών που όμως δεν είχαν χρόνο συμμετοχής. Ωστόσο, τα πενιχρά έσοδα δεν επέστρεψαν μέχρι τώρα ουσιαστική ενίσχυση. Ως ελεύθεροι αποκτήθηκαν οι Μπάιν (Μπρεστ) και Κοστίλ (Μπορντό).

Εκτίμηση:

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της φετινής σεζόν στην Γαλλία. Οι μπουκ τη θεωρούν ως μια από τις ομάδες που θα υποβιβαστεί. Η δύναμη της έδρας της όμως στο παρελθόν ήταν τέτοια πού μάτωνες για να περάσεις. Καλό είναι να την αφήσουμε στην ησυχία της.

Αζαξιό

Έστω και την τελευταία αγωνιστική εξασφάλισε την απευθείας άνοδο της στην μεγάλη κατηγορία, πίσω από την σαφώς καλύτερη Τουλούζ. Πρωτεργάτης της επιτυχία ο Ολιβιέ Πανταλόνι, που φυσικά πήρε τα κλειδιά και για τη μεγάλη κατηγορία.

Όπως οι περισσότερες ομάδες που ανεβαίνουν από τη Ligue 2 έτσι και η Αζαξιό δεν έχει την καλύτερη οικονομική κατάσταση. Μια η ουσιαστική προσθήκη στο ρόστερ, με τον Φερνάρντ Μαγιέμπο να αφήνει τη Χάβρη για την Αζαξιό. Ως ελεύθεροι αποχώρησαν οι Καλουλού, Ματουάρ και Ελισό.

Εκτίμηση:

Πρώτο φαβορί για υποβιβασμό η Αζαξιό σε όλες σχεδόν τις στοιχηματικές εταιρίες. Τα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό, όμως το 1.50 δεν έχει καμία στοιχηματική αξία. Το αφήνουμε στην άκρη.

Τουλούζ

Κατέκτησε απόλυτα δίκαια της κορυφή στην Ligue 2 και μαζί την απευθείας άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Φυσικά, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς, κάτι που επισήμανε και ο τεχνικός της ομάδας Φιλιπ Μοντανιέρ, οποίος παραμένει στην άκρη του πάγκου και αυτή τη σεζόν.

Ο Νταλινγκά από την Εξέλσιορ, ο Αμπουκάλ Από την Άαλκμαρ, ο Ζάντεν από την Έλφσμποργκ και ο Χάουγκ από τη Βαλερένγκα είναι οι παίκτες που ήρθαν. Αποχώρησαν οι Μπανγκρε΄και Σανά που όμως δεν είχαν χρόνο συμμετοχής.

Εκτίμηση:

Μοιάζει να έχει κάνει στοχευμένες κινήσεις ο Μοντανιέρ και αυτό ίσως βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του. Δεν θα πόνταρα στη σίγουρη αποφυγή του υποβιβασμού από τη στιγμή που πέφτουν τέσσερις ομάδες.

Μονά Αποδεκτά:

Λυών να μπει στην πρώτη τριάδα : Ναι || 2,10 @ 30 Units

Ανζέ να υποβιβαστεί : Ναι || 3,75 @ 30 Units

Previous Article

Σε φόρμα Λουντογκόρετς και Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Next Article

Μακάμπι – Απόλλων: Με ψυχολογία οι Ισραηλινοί