Καλημέρα φαν της στήλης και περιηγητές των ανώτερων σφαιρών της ύπαρξης.
Συνεχίζουμε τις αναλύσεις μας στο Κόπα Αμέρικα και σειρά έχει η ακτογραμμή του Ειρηνικού και η πάντα υπολογίσιμη Χιλή.
Η Λα Ρόχα(κόκκινη), δύο φορές πρωταθλήτρια του θεσμού, βρίσκεται σε επιφυλακή για την ανάκτηση του τίτλου της από την οικοδέσποινα Βραζιλία αυτό το καλοκαίρι, καθώς προσπαθεί να εδραιωθεί ως μια υπολογίσιμη δύναμη στη Νότια Αμερική και τον κόσμο.
Τελευταίοι αγώνες.
4 Ιουνίου Αργεντινή – Χιλή 1-1
Μαζεμένο ματς έκαναν οι Χιλιανοί με αμυντικό προσανατολισμό και 7 τελικές έναντι 16 των Αργεντινών. Παρόλα αυτά χωρίς το εύστοχο πέναλτι του Μέσι στο 24’ θα είχαν νικήσει.
9 Ιουνίου Χιλή – Βολιβία 1-1
Σε ένα ματς που οι Βολιβιανοί το πήγαν στη δύναμη και το… ξύλο , η Χιλή κυριάρχησε με κατοχή μπάλας (77%) και 29 τελικές έναντι 8. Το σχέδιο βγήκε στους φιλοξενούμενους καθώς οι 4 κίτρινες που πήραν μέχρι το 62’ έπιασαν τόπο. Η Λα Ρόχα σκόραρε στο 69’ με τον Πουλγκάρ αλλά στο 80’ ο Μεντέλ υπέπεσε σε πέναλτι και μάλιστα με αντιαθλητική συμπεριφορά.(Τα νεύρα τσατάλια προφανώς και όχι αδίκως θα προσθέσω). Κάτι η χασογκολίαση (γνωστή ασθένεια που μελετούν οι λοιμωξιολόγοι), κάτι το ξύλο… ε άνθρωποι είναι και οι Χιλιανοί. Τελικό 1 – 1 λοιπόν με τους Βολιβιανούς (8η θέση) να καταφέρνουν να κρατήσουν στο ίδιο καζάνι τους αντιπάλους τους (7η θέση) ώστε να βράζουν παρέα.
Ιστορία :
Η Χιλή παίζει στο Κόπα Αμέρικα από την ίδρυσή του το 1916. Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις ιδρυτικές ομάδες, η Εθνική της δεν κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο τρόπαιο για 99 χρόνια. Το 2015 με επικεφαλής τον Jorge Sampaoli κέρδισε τον πρώτο τίτλο της. Από τα περίεργα των στατιστικών που αγαπάμε. Εκατονταετηρίδα με τα όλα της!
Η Χιλή κέρδισε διαδοχικά Κόπα το 2015 και το 2016 (και τις δύο φορές κέρδισε στον τελικό την Αργεντινή) εντός έδρας και στις ΗΠΑ αντίστοιχα. (Εγώ δεν είπα τη λέξη ”πελάτισσα”, αλλά εσείς το σκεφτήκατε έτσι και αλλιώς πονηρούληδες).
Αλλά αυτή τη φορά δεν μοιάζει με την ομάδα που ήταν κάποτε. Ο χρόνος έχει σίγουρα προλάβει πολλούς παίκτες στην ομάδα της La Roja, όπως φάνηκε στον αγώνα με την Αργεντινή στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αμερικής.
Η Albiceleste κυριάρχησε στο τελευταίο μέρος του αγώνα, καθώς αναζητούσε το νικητήριο γκολ και τη σταμάτησε μόνο ο Κλαούντιο Μπράβο στο τέρμα.
Αποστολή :
Ηλικιακό πρόβλημα…
Ο μέσος όρος ηλικίας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Χιλής είναι 29,4 έτη. Αυτό απλά δεν είναι καλό σημάδι για μια ομάδα που θέλει να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο για διεθνείς διακρίσεις.
Σε σύγκριση, ο μέσος όρος ηλικίας της εθνικής ομάδας της Αργεντινής είναι 27,3 έτη, ενώ η Βραζιλία και η Ουρουγουάη αριθμούν όσον αφορά τον μέσο όρο ηλικίας των ομάδων τους 27,6 και 27,1 έτη αντίστοιχα.
Το παλαιότερο μέλος της εθνικής ομάδας της Χιλής είναι ο αρχηγός και τερματοφύλακας Κλαούντιο Μπράβο (38 ετών).
Εκτός από τον Μπράβο, ο αστέρας Αλέξις Σάντσεζ είναι 32 ετών, ο βασικός επιθετικός Εντουάρντο Βάργκας είναι 31 ετών και ο αμυντικός στυλοβάτης Γκάρι Μεντέλ 33. Ο φουλ μπακ Μαουρίτσιο Άλα και ο μέσος Τσαρλς Αρανγκίζ, και οι δύο βασικοί για τη Χιλή, είναι επίσης 32 ο καθένας.
Ο προπονητής της Χιλής Μάρτιν Λασάρτε δεν είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα. Ο Λασάρτε γεννήθηκε στην Ουρουγουάη από Ισπανό πατέρα και Ουρουγουανή μητέρα. Είχε μια καριέρα 16 ετών παίζοντας , όπου εκπροσώπησε 5 ομάδες στην πατρίδα του Ουρουγουάη και έπαιξε επίσης για την Λα Κορούνια στην Ισπανία.
Τερματοφύλακες : Claudio Bravo, Gabriel Aras, Brayan Cortes.
Αμυντικοί : Oscar Opazo, Paulo Diaz, Sebastian Vegas, Alfonso Parot, Gary Medel, Jean Beausejour, Enzo Rocco.
Μέσοι : Arturo Vidal , Cesar Pinares, Jose Pedro Fuenzalida, Charles Aranguiz, Claudio Baeza, Angelo Sagal, Eric Pulgar, Diego Valdes.
Επιθετικοί : Alexis Sanchez , Eduardo Vargas, Fabian Orellana, Angelo Henriquez, Jean Menezes.
Πρόγραμμα :
15 Ιουνίου Αργεντινή – Χιλή
19 Ιουνίου Χιλή – Βολιβία
22 Ιουνίου Ουρουγουάη – Χιλή
25 Ιουνίου Χιλή – Παραγουάη
Εκτίμηση :
Η Χιλή έχει αγωνιστεί στα τελευταία παιχνίδια της έχοντας καταγράψει μόλις 1 νίκη στα 6 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Στον όμιλο φωτιά με την πεινασμένη Αργεντινή και την Ουρουγουάη που πάντα πάει τα παιχνίδια στη αντοχή και τη δύναμη , δεν ξέρω πόση τύχη έχει με αυτόν τον ηλικιακό μέσο όρο.
Δύσκολα βέβαια θα έχει πρόβλημα στην πρώτη φάση , αλλά στα νοκ άουτ με αγώνες που πιθανόν να κριθούν στην παράταση και απέναντι σε μηχανάκια που τρέχουν όλο το 90λεπτο θα έχει θεματάκι.
Η εικόνα της βέβαια σε ματς που.. καίνε ίσως δίνει κίνητρο σε κάποιους να την περπατήσουν στοιχηματικά. Εγώ απλά θα πάω με τα γκολ στον όμιλο.
Πρόταση :
Χιλή – Γκολ στον όμιλο OVER 4.5 (1.80)