23 Απριλίου, 2024
Bethoop.gr || Το στοίχημα στα καλύτερα του||

ΚΟΠΑ ΑΜΕΡΙΚΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ

Καλημέρα σε όλους τους φίλους  του ποδοσφαίρου , του αθλητισμού γενικότερα , του ‘’λα μπάμπα’’  και  σε όλα τα πλάσματα και εκτοπλάσματα της στοιχηματικής νομενκλατούρας.  Με τη βοήθεια των ιστορικών και των συμμετεχόντων του πρώτου COPA AMERICA  το 1916 (αλλιώς τι μέντιουμ θα ήμουν?)  αλίευσα για εσάς  ιστορικά στοιχεία για τη διοργάνωση που μπορεί να μην είναι όλα χρήσιμα στοιχηματικά  αλλά σίγουρα είναι  πολύ ενδιαφέροντα. Άσε που θα μορφωθείτε κιόλας και θα κάνετε μετά στους φίλους σας  τους… προφέσορες. Οπότε διαβάστε και μετά γρήγορα στις καφετέριες και τα καφενεία να δώσετε ρεσιτάλ.

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ  ΔΙΕΘΝΗΣ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Από 2 έως  17 Ιουλίου του 1916 έγινε που λέτε στο Μπουένος Άιρες, με αφορμή τότε τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αργεντινής το πρώτο Copa America όπου πήραν μέρος 4 Εθνικές ομάδες (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη) και τον τίτλο κατέκτησε η Ουρουγουάη αλλά άνευ τροπαίου. Τρόπαιο υπήρξε  από το 1917 και έπειτα. Άντε τώρα να λες στο εγγονάκι την ιστορία της κατάκτησης του πρώτου διεθνούς κυπέλλου της Νοτίου Αμερικής και όταν σε ρωτήσει (Παππού , που είναι το κύπελλο που κέρδισες?) να μείνεις ‘’παγωτό’’. Ο τελικός  μάλιστα ήταν επεισοδιακός με διακοπή μόλις στο 5ο λεπτό λόγω επεισοδίων στις εξέδρες και πυρκαγιάς εντός του γηπέδου. Ο αγώνας διεκόπη στο Gimnasia y Esgrima Stadium   και επανελήφθη στο  Racing Club Stadium . Το αποτέλεσμα  ήταν 0-0 μεταξύ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ  αλλά λόγω των περισσότερων βαθμών που συγκέντρωσε η πρώτη στο τουρνουά κατέκτησε τον τίτλο.

Το Copa America (Κύπελλο Εθνών Νοτίου Αμερικής), είναι η παλαιότερη διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου ενώ 2 μέρες μετά το τέλος της πρώτης ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL), η οποία έθεσε αμέσως υπό την αιγίδα της τη διοργάνωση.

Έως το 1975 η διοργάνωση έφερε την ονομασία Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Νοτίου Αμερικής (Campeonato Sudamericano de Selecciones), οπότε μετονομάσθηκε σε Κύπελλο Αμερικής (Copa America).

Διεξαγόταν κάθε χρόνο μέχρι και το 2007, οπότε με απόφαση της CONMEBOL θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε διοργάνωση εκτός από τις 10 χώρες της ζώνης και κράτη – μέλη της CONMEBOL: Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, προσκαλούνται και 2 ομάδες από άλλες ζώνες  Χιλή, Περού, Κολομβία, Βολιβία, Παραγουάη, Ισημερινός και Βενεζουέλα προσκαλούνται και 2 ομάδες από άλλες ζώνες  , ως είθισται  από την CONCACAF αλλά όχι πάντα. Το  Σουρινάμ και η Νέα Γουινέα ανήκουν μεν γεωγραφικά στη Νότιο Αμερική αλλά δεν υπάγονται στην δύναμη της CONMEBOL  οπότε  πρόσκληση  ‘’γιοκ’’  που θα έλεγαν οι μακρινές θείες μου , οι   μάγισσες της Σμύρνης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ – ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

Το 1916 ήταν η πρώτη χρονιά διοργάνωσης του Copa America και βρήκε νικήτρια στα γήπεδα της Αργεντινής την Εθνική ομάδα της Ουρουγουάης. Η ίδια  κατέκτησε 6 φορές το τρόπαιο στις πρώτες 10 διοργανώσεις. Μόνο η Αργεντινή για την ώρα την απειλεί καθώς η μεν Ουρουγουάη μετρά 15 κατακτήσεις Copa America με την Αργεντινή να είναι στις 14. Αν διερωτάστε που είναι η Βραζιλία, είναι στην 3η θέση με 9 κατακτήσεις αφού στις πρώτες 33 διοργανώσεις κατέκτησε το Copa America μόλις 3 φορές. Στις υπόλοιπες όμως 13 διοργανώσεις από το 1989 μέχρι σήμερα μετρά 6 κατακτήσεις με τελευταία το 2019 στην Βραζιλία.

Τις περισσότερες συμμετοχές στο Copa America μετρά η Ουρουγουάη με 44, ακολουθεί η Αργεντινή με 42, η Χιλή με 39 η Παραγουάη με 37 και η Βραζιλία με 36 ενώ σε συγκομιδή βαθμών η Βραζιλία είναι εύκολα πρώτη με 462 βαθμούς με την Αργεντινή να μετρά 406 και την Ουρουγουάη 366. Όσον αφορά τις περισσότερες νίκες στην διοργάνωση η Αργεντινή μετρά 122 σε σύνολο 195 αγώνων, η Ουρουγουάη 110 και η Βραζιλία 103. 

ΕΝ  ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ..

Μικρή βέβαια σημασία  θα παίξουν τα παραπάνω  στην αγωνιστική εικόνα των ομάδων καθώς τον πρώτο λόγο έχουν  η φόρμα των παικτών και  κατά την ταπεινή μου γνώμη , η έδρα σε μεγάλο ποσοστό . Αυτό δίνει σαφώς γεωμετρική αύξηση στις πιθανότητες της Βραζιλίας για 2η συνεχόμενη κατάκτηση. Βέβαια μέχρι να ξεκινήσει η διοργάνωση μπορεί να δούμε καμιά ακόμα μετακόμιση. Ίσως στην Καλιφόρνια ή και στο Ρίο (της Πάτρας) , αν και οι ειδικοί μας ρεπόρτερ – πλάσματα της νύχτας , που βρίσκονται στα γραφεία της CONMEBOL  μας λένε ότι μάλλον στη Βραζιλία θα κάτσει τελικά η μπίλια.

ΕΙΔΩΜΕΝ.

Previous Article

Κόπα Αμέρικα: Παρουσίαση

Next Article

Φιλικό Βέλγιο – Ελλάδα (21:45)